Żywność nie może być nigdy wykorzystywana jako narzędzie presji politycznej i ekonomicznej - głosi dokument przyjęty w środę (19 listopada) podczas 2. międzynarodowej konferencji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie.

Wśród wyzwań, zagrażających bezpieczeństwu żywnościowemu i wymagających pilnej reakcji, FAO wymieniła zmiany klimatyczne, konflikty zbrojne, kryzysy humanitarne, klęski żywiołowe, epidemie, przede wszystkim eboli.

W dokumencie mowa jest o potrzebie umocnienia zrównoważonych systemów odżywiania, zapewnienia wszystkim dostępu do żywności oraz krzewienia zdrowej i zróżnicowanej diety. Zdrowa dieta powinna być wprowadzana w przedszkolach, szkołach, instytucjach publicznych, a także promowana w rodzinie - podkreślono w deklaracji.

"Rządy muszą chronić konsumentów, przede wszystkim dzieci, przed niewłaściwymi reklamami i komercjalizacją żywności" - uznali uczestnicy obrad.

Za niedopuszczalną uznano sytuację, którą obrazują dane statystyczne - w latach 2012-2014 805 milionów ludzi na świecie cierpiało z powodu chronicznego głodu. Wprawdzie liczba ta zmniejszyła się, zauważyli eksperci, ale jednak wciąż w zeszłym roku głodowało 161 milionów dzieci poniżej 5. roku życia.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH