FAO: epidemia eboli zagraża zbiorom, ceny żywności gwałtownie rosną

Epidemia eboli w Afryce Zachodniej stanowi również zagrożenie dla zbiorów i już spowodowała wzrost cen żywności - podała agenda ONZ ds. żywności i rolnictwa FAO, ostrzegając, że problem nasili się w najbliższych miesiącach.

FAO wystosowała specjalny alert dla Liberii, Sierra Leone i Gwinei - trzech krajów najbardziej dotkniętych wybuchem epidemii, która zabiła już około 1550 osób od czasu, kiedy w marcu wykryto wirusa eboli w dżunglach południowej Gwinei.

Wprowadzenie ograniczeń w przemieszczaniu się ludności i ustanowienie stref kwarantanny w celu powstrzymanie szerzenia się epidemii wywołało panikę zakupów, braki żywności i wzrost cen w tych krajach.

Kryzys żywnościowy może utrudnić powstrzymanie epidemii, która szerzy się poprzez kontakt z płynami ustrojowymi chorych.

Ograniczenia w przemieszczaniu się ludności w okresie zbiorów spowodują brak rąk do pracy w gospodarstwach - uważa FAO.

Światowy Program Żywnościowy i FAO uchwaliły, że w ciągu trzech miesięcy dostarczą 65 tys. ton żywności dla 1,3 mln ludzi w rejonach dotkniętych ebolą.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH