Europejskie jedzenie jest wolne od pestycydów

Jak twierdzi Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) europejskie jedzenie jest generalnie wolne od pestycydów. Ich ślady znalezione w przeszło 97 proc. próbek jedzenia nie przekraczają dopuszczalnych limitów.

Wyniki badań, które EFSA właśnie opublikowała, objęły blisko 81 tys. próbek żywności pochodzących z rynków 27 krajów Unii Europejskiej (bez Chorwacji) oraz z Islandii i Norwegii.

Dwie trzecie z tych próbek pobrano z żywności pochodzącej z upraw i hodowli w Europie, reszta to żywność importowana i sprzedawana w Europie. Badane produkty to m.in. owoce, warzywa, zboża, nabiał, mięso, wino.

Próbki zostały sprawdzone pod kątem obecności 685 pestycydów - chemicznych środków ochrony roślin trujących bezkręgowce czy mikroorganizmy szkodzące uprawom (z kolei herbicydy zwalczają inne rośliny, tzw. chwasty). Zdaniem naukowców, w porównaniu z podobnymi badaniami dokonywanymi kilka lat wcześniej, zawartość pestycydów w żywności sprzedawanej w Europie się zmniejszyła.

Więcej: www.gazeta.pl

 

 

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH