Europejski fast food zdrowszy od amerykańskiego?

To samo zamówienie złożone w restauracji typu fast food w Ameryce i w Europie może znacznie różnić się pod względem zawartości soli - wynika z raportu opublikowanego w ''Canadian Medical Association Journal''.

Jak podaje serwis Nauka w Polsce, zawartość soli w popularnych wśród bywalców fast foodów kawałkach kurczaka w panierce jest w USA 2,5-krotnie wyższa niż w takiej samej porcji kupionej w Wielkiej Brytanii.

Świadczy to o tym, że kwestią dobrej woli jest to, czy sieci fast foodów ograniczą ilość soli dodawanej do posiłków - podkreśla autor raportu dr Norman Campbell z kanadyjskiego Uniwersytetu Alberty.

W odpowiedzi rzecznik prasowa sieci McDonald's oświadczyła, że restauracje w USA zdążyły już zredukować poziom soli w produktach z kurczaka o 10 proc., a do 2015 roku zamierzają zmniejszyć zawartość soli we wszystkich swoich produktach o 15 proc.

Campbell zwraca uwagę, że jeśli sieci fast foodów stopniowo zmniejszałyby zawartość soli w swoich produktach (np. o 5-10 proc. rocznie), klienci nawet by tego nie zauważyli, a przyczyniłoby się to do ograniczenia istotnego modyfikowalnego czynnika chorób serca.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH