PAP/Rynek Zdrowia | 27-09-2018 20:23

Eksperci: w Polsce spada spożycie jabłek

W piątek (28 września) jest Światowy Dzień Jabłka. Polska jest największym producentem tych owoców w Europie i czołowym producentem na świecie. Polacy spożywają jednak zbyt mało jabłek - twierdzą dietetycy, którzy wskazują na prozdrowotne właściwości tych owoców.

FOT. Arch. RZ; zdjęcie ilustracyjne

Tegoroczne zbiory jabłek zapowiadają się w Polsce rekordowo, na poziomie 4,5 mln ton wobec 3,3 mln t w 2017 r. Rekordowej podaży jabłek spodziewają się także inne kraje europejskie.

Na świecie istnieje ponad 8 tys. odmian jabłek o zróżnicowanej wielkości. W Polsce uprawia się kilkanaście odmian. Najwięcej w Polsce produkuje się jabłek odmian: Idared, Szampion, Jonagold, Ligol i Gloster.

Zagraniczni odbiorcy preferują przede wszystkie średniej wielkości słodkie odmiany, dobrze wybarwione. Najchętniej kupowane są jabłka jednokolorowe, które w Polsce stanowią 25 proc. całej produkcji, w tym te najbardziej poszukiwane i uzyskujące najlepszą cenę, tj.: Gali, Golden Delicious oraz Red Jonaprince, stanowiące 20 proc. produkcji.

W 2017 roku, najwięcej jabłek z Polski trafiło na Białoruś (47,8 proc. udziału w eksporcie), do Kazachstanu (7 proc.), Rumunii (5,8 proc.), Niemiec (5,7 proc.) i na Ukrainę (3,8 proc.). Polscy sadownicy, którzy jeszcze kilka lat temu sprzedawali duże ilości jabłek do Rosji, muszą poszukiwać nowych rynków zbytu, licząc na ulokowanie części swoich zbiorów na rynkach azjatyckich, amerykańskim czy indyjskim.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, spożycie jabłek w naszym kraju spada, w ubiegłym roku statystyczny Polak zjadł 12 kg świeżych jabłek (tj. ok. 60 sztuk rocznie) w 2012 r. konsumpcja była na poziomie 15 kg przy znacznie mniejszej produkcji tych owoców. Polacy spożywają zbyt mało jabłek, nie tylko w stosunku do oczekiwań sadowników, ale przede wszystkim dietetyków, którzy wskazują na prozdrowotne właściwości tych owoców.

Anna Wysoczańska (PAP)