Eksperci m.in. o diecie: polscy seniorzy mogą żyć dłużej Specjaliści mówili m.in. o dużej roli warzyw i owoców w diecie Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Starzenie tylko w 25 proc. zależy od genów, a aż w 75 proc. od stylu życia. Modyfikując dietę i styl życia, polscy seniorzy mogą nie tylko żyć dłużej, ale i "dodać życia do lat" – mówili w piętek specjaliści podczas III Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie.

Organizatorem III Narodowego Kongresu Żywieniowego odbywającego się 26 i 27 stycznia na stadionie PGE Narodowym jest Instytut Żywności i Żywienia. Trzecią edycję wydarzenia poświęcono osobom w starszym wieku. Specjaliści omawiają m.in. wpływ żywienia na kondycję zdrowotną i długowieczność, żywienie w określonych chorobach, interakcje żywności i suplementów diety z przyjmowanymi lekami oraz inne problemy związane ze starzeniem się.

- W Polsce jest już prawie 6 milionów osób po 65. roku życia, a za 20 lat będzie ich około 9 milionów (35 proc. społeczeństwa) - mówił na piątkowej konferencji prasowej dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia prof. Mirosław Jarosz. - Chodzi o to, by było to życie dłuższe - ale także w dobrym zdrowiu - dodał.

- W ostatnich 30 latach długość życia Polaków znacząco wzrosła, co miało - miedzy innymi - związek ze zmianą nawyków żywieniowych. Spożycie tłuszczów roślinnych wzrosło aż 14 razy, owoców - 7 razy, warzyw - 2 razy. Z drugiej strony zmniejszyło się spożycie soli, czerwonego mięsa i jego przetworów. Choć Polakom daleko jeszcze do spełnienia norm, o których myślimy, to nawet te korekty zmniejszyły ryzyko miażdżycy, nowotworów czy otyłości - zaznaczył prof. Jarosz.

Zwrócił jednak uwagę, że nadal powinniśmy gonić świat - jesteśmy dopiero na 41. miejscu, jeśli chodzi o długość życia. Problemem są nadwaga i otyłość, która dotyczy 70 proc. mężczyzn i około 55 proc. kobiet.

- Nie chodzi nawet o to jak długo, ale jak będziemy żyli. Średnio przez 16 lat żyjemy z poważnymi chorobami z ograniczoną wydolnością, podczas gdy dłużej żyjący Japończycy muszą godzić się na dolegliwości i ograniczenia średnio przez 10 lat. Chcemy, by jak największa była grupa osób starszych i zdrowych - podkreślił profesor.

Poprawie sytuacji ma służyć zaprezentowana po raz pierwszy na Kongresie - Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej zmodyfikowana dla seniorów, przygotowana przez Instytut.

Przedstawiający nowa piramidę prof. Jarosz zauważył, że w porównaniu z powszechnie znaną piramidą zdrowego żywienia wersja dla seniorów kładzie miedzy innymi nacisk na aktywność fizyczną, odpowiednią ilość wody (2 litry dziennie), a obok warzyw i owoców wprowadza także szklankę soku.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH