Do łódzkich rodzin trafią podręczniki o zdrowym żywieniu dzieci Do łódzkich rodzin trafią podręczniki o zdrowym żywieniu dzieci. Fot. Archiwum

Dwa podręczniki poświęcone zdrowemu żywieniu rodziny i małych dzieci trafią bezpłatnie do mieszkańców Łodzi na początku nowego roku szkolnego. Łódzki magistrat przygotował je w ramach programu profilaktyki chorób wątroby, dofinansowanego z funduszy unijnych.

- Na działania w ramach programu "Łódź kontra choroby wątroby" finansowanego z funduszy norweskich, który zainicjowaliśmy w kwietniu ubiegłego roku, uzyskaliśmy 2,6 mln zł. Do tej pory zrealizowaliśmy za nie wiele projektów, które - mam nadzieję - wpłyną na zmianę stylu życia łodzian. Na dwa wydawnictwa skierowane do rodziców dzieci w wieku żłobkowym i starszych przeznaczyliśmy ok. 100 tys. zł - podkreślił wiceprezydent Łodzi Krzysztof Piątkowski.

Przewodniczący Komisji Ochrony Zdrowia w łódzkiej radzie miejskiej Adam Wieczorek dodał, że książki zostały wydane w 45 tys. egzemplarzy.

- Mamy nadzieję, że rodzice skorzystają z tych opracowań, szczególnie, że powstały one w Łodzi i zostały opracowane przez Miejski Zespół Żłobków. Na początku roku szkolnego rodzice będą mogli odbierać te pozycje w placówkach oświatowych. Wydaliśmy także grę edukacyjną poświęconą zdrowemu odżywianiu i stylowi życia - zaznaczył.

Zdaniem dyrektor Miejskiego Żłobka nr 21 Hanny Mazur, ponad 200-stronicowy podręcznik "Wspólnie z dziećmi" jest pozycją szczególnie cenną ze względu na grono ekspertów, które przy niej pracowało.

- Współautorami są pracownicy łódzkich żłobków, czyli kucharze, intendenci i dietetycy. Część teoretyczną opracowała dr Elżbieta Trafalska, kierownik Zakładu Higieny Żywienia i Epidemiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Wydawnictwo stanowi podsumowanie naszego wewnętrznego programu doskonalenia zawodowego prowadzonego od roku 2012; jego celem była poprawa żywienia dzieci w żłobkach - wyjaśniła.

W części teoretycznej przedstawione zostały m.in. zasady racjonalnego żywienia najmłodszych. Rodzice dowiedzą się z niej także, jakie są związki między nauką jedzenia a rozwojem mowy, jak dbać o pierwsze zęby oraz jakie są zasady planowania żywienia dzieci w żłobkach.

Część praktyczna zawiera konkretne przykłady jadłospisów realizowanych w żłobkach w zależności od pory roku i wskazówki, w jaki sposób powinny być one uzupełniane w czasie pobytu dziecka w domu. Rodzice znajdą w niej też przepisy kulinarne dostosowane do potrzeb kilkulatków.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH