Dietetyk o tłustym czwartku

Jeden, dwa pączki na pewno nie zaszkodzą, najważniejsze jest to, by nie przesadzić z wiernością tradycji - ocenia dietetyk Magdalena Kultys.

Jeden pączek nie zaszkodzi. Jeśli jednak faworki i pączki zdominują jadłospis, będzie źle. - Przede wszystkim niestrawność, to jest bezpośredni objaw, jeśli jest to produkt bogaty w węglowodany i tłuszcze, czyli mieszankę dość wybuchową dla układu pokarmowego - wyjaśnia dietetyk.

Ważną zasadą jest unikanie łączenia węglowodanów z tłuszczami, warto też pamiętać o unikaniu nadmiaru produktów mącznych, ale także cukru i soli. W tym elementarzu zdrowego żywienia powinno znaleźć się pełnoziarniste razowe pieczywo, raczej mniej potraw smażonych, więcej ryb, warzyw, owoców, które dostarczają cennych mikroelementów i witamin.

Więcej: http://www.radio.opole.pl/ Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH