Dietetyk: dla naszego zdrowia najlepsze są produkty sezonowe i lokalne Dietetyk: dla naszego zdrowia najlepsze są produkty sezonowe i lokalne. Fot. Fotolia

Dla naszego zdrowia najlepsze są produkty sezonowe i lokalne, czyli dobierane zgodnie z porami roku, okresowo dostępne w naszym klimacie - uważa dietetyk Magda Heba.

Jak podkreśliła, nie jest przeciwniczką produktów sprowadzanych z innych krajów, które mogą urozmaicić naszą dietę, ale warto się oprzeć na składnikach tradycyjnie występujących w jadłospisie naszych pradziadków.

Ekspertka projektu „foodie people” podkreśla, że potrawy tradycyjnej polskiej kuchni, zwłaszcza tej zimowej, często są zbyt ciężkie i tłuste. To dlatego, że w większości przypadków nasi przodkowie ciężko pracowali fizycznie i potrzebowali nieporównywalnie więcej kalorii niż my dzisiaj. - Dlatego część przepisów radziłabym omijać szerokim łukiem, a większość odchudzić, zwłaszcza tych mięsnych - powiedziała PAP Heba.

Ponieważ zimą nie ma lokalnych świeżych warzyw i owoców, trzeba więc korzystać z tych, które można przechowywać w odpowiednich warunkach całą zimę - warzyw korzennych, ziemniaków i kapusty, a także suszonych nasion roślin strączkowych, orzechów, suszonych owoców i warzyw, a przede wszystkim z kiszonek.

Kisić można praktycznie wszystkie warzywa. - Jest to naturalny proces, w którym dobre dla człowieka bakterie, które potem zasiedlają nasze jelita, zakwaszają produkt tak, by inne bakterie i grzyby nie mogły się do niego dobrać - przekonuje dietetyk.

Dietetyk przekonuje, że zimą warto się rozgrzewać nie tylko ciepłymi posiłkami, ale również przyprawami. Klasyczny przykład zimowej mieszanki przypraw to mieszanka piernikowa. Latem rzadko mamy ochotę na takie ciasteczka, za to zimą biją one rekordy popularności. Do potraw można dodawać też imbir, cynamon, kardamon, czy gałkę muszkatołową lub przyprawy mocno rozgrzewające: chili, pieprz i pieprz kajeński.

- Dodatkową korzyścią z ich stosowania jest to, że zawarte w nich związki mają właściwości bakterio-, wiruso- i grzybobójcze, więc chronią nas przed jesienno-zimowymi przeziębieniami - dodała.

Przed infekcjami chronią też inne sezonowe i lokalne produkty m.in. grzyby boczniaki, które można uprawiać przez cały rok. Są one bogate w beta-glukany, które nie tylko stymulują układ odpornościowy, ale również działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwalergicznie.

- W okresie zimowym możemy więc znaleźć sporo naturalnych zdrowych produktów spożywczych. Sięgnijmy więc po kiszonki i inne przetwory, najlepiej samodzielnie przygotowane, bez sztucznych dodatków, mające więcej witamin niż owoce i warzywa sprowadzane z dalekich krajów - zachęcała ekspertka „foodie people”.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.