Dietetycy: warzywa i owoce do każdego posiłku Fot. PTWP

Ponad 80 proc. mam ma świadomość, że w prawidłowej diecie powinny znaleźć się owoce i warzywa, ale tylko co trzecia z nich (31 proc.) wie, że dobra dieta to 5 porcji warzyw i owoców dziennie - wynika z raportu przedstawionego w Warszawie.

Raport przedstawiono podczas debaty otwartej pt. "Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków?", zorganizowanej przez Polską Agencję Prasową.

Badanie objęło ono 200 mam, które są odpowiedzialne w swoim gospodarstwie domowym za dobór składników posiłków i mają dzieci w wieku między 3 a 12 lat.

Celem badania była weryfikacja wiedzy na temat zalecanych zasad żywieniowych - m.in. ilości i jakości spożywanych posiłków; pokazanie faktycznych zwyczajów - z naciskiem na to, co dzieci jedzą na pierwsze i drugie śniadanie, a także zbadanie wiedzy na temat soków - tego, co jest do nich dodawane i czy mogą zastąpić warzywa i owoce.

Jak wskazał Łukasz Bielewicz z Millward Brown, które zrealizowało badania, zdaniem ponad 80 proc. kobiet w skład prawidłowej diety powinny wejść owoce i warzywa.

- Polki spontanicznie mają poczucie, że warzywa i owoce są istotnym składnikiem diety - podkreślił Bielewicz.

Jednak - jak zaznaczył Bielewicz - tylko co trzecia badana osoba wiedziała, że w prawidłowej diecie powinno znaleźć się pięć porcji warzyw i owoców. Prawie połowa respondentów (48 proc.) nie umiała odpowiedzieć na pytanie, jakie zgodnie z zaleceniami dietetyków powinno być dzienne spożycie warzyw i owoców w diecie dzieci i dorosłych.

Niespełna co trzecia badana osoba (27 proc.) twierdziła, że w diecie (swojej i swojej rodziny) uwzględnia zalecane pięć porcji warzyw i owoców. Najczęstszym powodem niestosowania się do zaleceń - jak wynika z deklaracji respondentów - jest brak czasu na skomponowanie odpowiednich posiłków. Dzieci - jak wskazują mamy - często po prostu nie lubią i nie chcą jeść warzyw i owoców.

Ponad 80 proc. badanych matek uważa, że szklanka soku może zastąpić jedną z zalecanych porcji warzyw i owoców.

Jak zauważyła podczas debaty dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, od kilkunastu lat w Unii Europejskiej spada spożycie świeżych warzyw i owoców. Dodała, że pod względem spożycia owoców Polska jest na 25. miejscu w UE.

Dr Katarzyna Stoś z Instytut Żywności i Żywienia podkreśliła, że owoce lub warzywa powinniśmy dodawać do każdego posiłku.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH