Dietetycy: flora bakteryjna układu pokarmowego naszym "drugim mózgiem" Żywność fermentowana przynosi wiele korzyści dla zdrowia Fot. Archiwum

Jednym z wiodących kulinarnych trendów w nadchodzącym roku jest żywność fermentowana. Poza walorami smakowymi, przynosi ona wiele korzyści dla zdrowia, a jedną z nich jest korzystny wpływ na florę bakteryjną układu pokarmowego, określanego przez naukowców, jako "drugi mózg".

Dietetycy wskazują m.in., że bakterie jelitowe mają wpływ nie tylko na nasze zdrowie, sylwetkę, ale również samopoczucie. Jak prognozuje dietetyk Jaclyn London, zainteresowanie żywnością, która im sprzyja, będzie się w najbliższych miesiącach jedynie umacniało.

Do włączenia do codziennej diety produktów takich jak kiszonki czy kefiry zachęca specjalistka ds. żywienia, Sara Ding.

- Wcześniej specjaliści uważali, że bakterie jelitowe są odpowiedzialne głównie za procesy trawienne. Obecnie jednak coraz częściej wskazuje się, że mają one wpływ na ogólny stan zdrowia - od prawidłowej masy ciała, po jasność umysłu - wyjaśnia Sara Ding.

Jedną z korzyści włączenia do diety żywności probiotycznej jest zapobieganie lub leczenie stłuszczenia wątroby. Jak wskazuje Ding, jest to coraz bardziej powszechna dolegliwość. Inną, której łagodzenie może wspomóc żywność probiotyczna, jest zespół jelita drażliwego.

- Dzięki wyeliminowaniu z diety przetworzonej żywności, włączeniu produktów z wysoką zawartością błonnika i żywności probiotycznej objawy zespołu jelita drażliwego mogą się znacznie zmniejszyć - wyjaśnia ekspert.

Probiotyki powinny stanowić istotny element diety tych, którzy chcą stracić na wadze. Co ciekawe są one również istotnym elementem w menu osób zmagających się z chorobami układu oddechowego. Innym powodem, dla którego warto sięgać po tego rodzaju żywność jest poprawa pracy mózgu i koncentracji.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.