Debata medialna "szklanka mleka - porcja zdrowia"

Około 100 osób uczestniczyło w debacie medialnej pt. "Szklanka mleka - porcja zdrowia" zorganizowanej przez Polską Izbę Mleka w Białymstoku. Celem debaty była szeroka informacja na temat walorów mleka i jego przetworów w codziennej diecie dzieci i młodzieży w kontekście programu "Szklanka mleka".

Multimedia

- Raz na jakiś czas media zaskakują nas publikacjami bądź emisją niekorzystnych informacji na temat mleka i jego przetworów - informuje Agnieszka Maliszewska, dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka. - Informacje o szkodliwości mleka podparte są wypowiedziami pseudoautorytetów naukowych - osób, które nie posiadają specjalizacji z zakresu żywienia dzieci i młodzieży, a sądy przez nie wypowiadane są co najmniej wątpliwe. Chcąc zatem wyjść naprzeciw tego typu doniesieniom zorganizowaliśmy debatę na temat "Szklanka mleka- porcja zdrowia" z udziałem wybitnych specjalistów, a skierowaną do mediów, lekarzy pierwszego kontaktu, pediatrów, pielęgniarek oraz nauczycieli - mówi A. Maliszewska.

Uczestnicząca w debacie dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku podkreśliła na debacie, że mleko jest najważniejszym, najtańszym i najkorzystniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Wapń wykorzystywany jest przez organizm do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych.

Dr Kalinowska zaprezentowała zgromadzonym "wiedzę" jaką na temat mleka niesienie potężne narzędzie, jakim jest Internet. Przytoczyła fragmenty wypowiedzi oraz publikacji internetowych szkalujących mleko i podważających jego wartość jako składnika odżywczego. Tymczasem, jak podkreśliła na debacie dr Białokoz-Kalinowska, szklanka 2% mleka (250 ml) pokrywa zapotrzebowanie dziecka w wieku szkolnym na: energię (w 5%), białko (10 %), witaminę A (6%), witaminę B2 (20 %), wapń (25 %), fosfor (25%), magnez (10 %), cynk (6%).

Bezsprzecznie to właśnie wapń jest wskazywany jako najcenniejszy składnik mleka, niezbędny do prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Mleko jest najkorzystniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Wapń z mleka krowiego jest przyswajalny w ponad 30% , 3-krotnie lepiej niż wapń z produktów roślinnych (w 10-13%) - poinformowała dr Irena Białokoz-Kalinowska.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH