Co jedzą mieszkańcy miejsc, w których żyje się najdłużej? Co jedzą mieszkańcy miejsc, w których żyje się najdłużej? FOT. Shutterstock

Nie jest tajemnicą, że mieszkańcy niektórych krajów na całym świecie żyją dłużej, ciesząc się doskonałym zdrowiem. - Istnieje pięć kultur na całym świecie z najwyższym odsetkiem stulatków - przyznaje prezes American College of Lifestyle Medicine.

David Katz, prezes American College of Lifestyle Medicine, odnosi się do społeczności Blue Zone - miejsc w Europie, Ameryce Południowej, Azji i Stanach Zjednoczonych, gdzie ludzie żyją długo i są w znacznym stopniu wolni od chorób przewlekłych.

 Jak wskazuje Katz, te "najzdrowsze punkty na mapie świata" to: Ikaria (Grecja), Okinawa (Japonia), Ogliastra (Sardynia), Loma Linda (Kalifornia) i Nicoya (Kostaryka). Wskazuje, że sekretem długowieczności oczywiście jest styl życia, ale fontanna witalności znajduje się w dużej mierze na talerzach.

- Fundamentem są minimalnie przetworzone pokarmy roślinne. W przeciwieństwie do naszej współczesnej diety, która jest zniekształcona i daleka od tego, co naturalne - przyznaje Katz.

Niebezpieczeństwo wynikające z zachodniej diety, zwłaszcza zamiłowania do przetworzonej żywności, to przede wszystkim wzrost zachorowań na raka, cukrzycę, otyłość, choroby serca. Dlatego tym chętniej eksperci sięgają po wiedzę i "sekret" zdrowia stulatków z całego świata, aby pokazać, jak ważna dla naszego zdrowia jest właściwa dieta. Oczywiście, każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, a jej smaki to jej indywidualny charakter. Jednak we wszystkich znajdziemy takie składniki jak produkty pełnoziarniste, warzywa czy ryby.

Okinawa nazywana jest wyspą długowieczności. - Dieta mieszkańców Okinawy bazuje na warzywach, ryżu i rybach. Warto pamiętać, że możemy czerpać wiedzę i doświadczenia z innych krajów i cieszyć się korzyściami, jakie niosą - wskazuje Alice Ammerman z University of North Carolina.

Z kostarykańskiego półwyspu Nicoya warto na swój talerz przenieść fasolę i bataty. - Mieszkańcy tego półwyspu czasem sięgają po niewielkie porcje mięsa. Patrząc na tych ludzi istotna jest nie tylko długowieczność, ale również witalność - podkreśla Katz.

Osoby stosujące dietę śródziemnomorską cechują się lepszym funkcjonowaniem poznawczym, a zwłaszcza większą wydajnością pamięci - czytamy w czasopiśmie "Frontiers in Nutrition".

Jak zauważa, we wszystkich miejscach oznaczonych na mapie Blue Zone, ludzie są aktywni, cieszą się życiem, spożywają to, czego ich organizm potrzebuje i nic ponad to, nie mają tendencji do przejadania się. Posiłki zwykle są lekkie, sycące, przygotowywane na bazie produktów naturalnych.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH