Chorzy na celiakię coraz częściej mają dostęp do niskoglutenowych hostii FOT. PTWP (zdjęcie ilustracyjne)

Osoby wierzące, chorujące na celiakię, których organizm nie toleruje glutenu, mogą coraz częściej korzystać z komunii dzięki niskoglutenowej hostii. Parafii, w których można dostać taki opłatek, jest coraz więcej.

W tradycyjnym opłatku komunijnym jest 25 miligramów glutenu, a osoby chore na celiakię nie mogą spożywać produktów, w których jest więcej glutenu niż 20 miligramów na kilogram.

Jeżeli chory spożywa tradycyjną hostię raz w tygodniu, to stanowi to ogromny problem, ponieważ doprowadza do stanu zapalnego w jelicie. Dlatego tradycyjne hostie są podawane w taki sposób, aby nie miały kontaktu z bezglutenowym odpowiednikiem.

Popularność takich hostii to sukces Stowarzyszenia Osób z Celiakią, które wywalczyło takie rozwiązanie. Jest ono także zgodne z prawem kanonicznym. W ocenie dominikanina Pawła Gużyńskiego, gluten nie wpływa na ważność eucharystii. Chodzi o to, żeby to był przaśny chleb. Wcześniej osoby chore na celiakię musiały przyjmować komunię w postaci wina.

Jeszcze pięć lat temu kościół miał pewien kłopot z nabyciem niskoglutenowych eucharystii. W tej chwili właściwie w każdej hurtowni zaopatrującej parafie są komunikanty niskoglutenowe.

Więcej: www.tvn24.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH