Chiny: pikantne potrawy zmniejszają ryzyko zgonu? Chiny: pikantne potrawy zmniejszają ryzyko zgonu? Fot. Archiwum

Pikantne potrawy zmniejszają ryzyko zgonu - wynika z analizy danych żywieniowych ponad 485 tys. ludzi.

W latach 2004 i 2008 w Chinach przeprowadzono badania żywieniowe. U uczestników kontrolowano rodzinną historię chorobową, wiek, wykształcenie, palenie tytoniu.

Naukowcy odkryli, że osoby spożywające ostrą żywność, głównie papryczki chili przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu, mają o 10 proc. zmniejszone ryzyko zgonu. Natomiast spożywanie potraw pikantnych sześć do siedmiu razy w tygodniu ma zmniejszać ryzyko zgonu o 14 proc.

Stwierdzono, że częstotliwość wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, choroby układu oddechowego i nowotworów występowały rzadziej u osób jedzących pikantnie.

Więcej: www.nt.interia.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH