Chiny: kolejny skandal dot. bezpieczeństwa żywności

Chińskie władze potwierdziły, że firma Husi Food fałszowała daty produkcji na swojej żywności i sprzedawała ją po wygaśnięciu daty ważności - podała w sobotę (26 lipca) chińska agencja Xinhua. Skandal wybuchł 20 lipca, gdy lokalna telewizja ujawniła ten proceder.

Husi Food jest własnością amerykańskiej spółki OSI Group z siedzibą w mieście Aurora w stanie Illinois. W ramach śledztwa w tej sprawie policja w środę aresztowała pięć osób. Śledczy skonfiskowali też setki ton mięsa.

Agencja kontroli żywności z Szanghaju wykryła, że Husi Food podawała fałszywe daty produkcji burgerów z wołowiny. Zostały one wyprodukowane w maju 2013 r., a na sprzedawanych opakowaniach widniała data ze stycznia 2014 r. Agencja Xinhua pisze o 4 tys. 396 partiach wołowiny ze sfałszowaną datą, z których 3 tys. 30 sprzedano.

Agencji Reutera nie udało się uzyskać komentarza od przedstawicieli Husi Food z Szanghaju ani chińskiej centrali OSI. Wcześniej OSI przeprosiło swoich chińskich klientów, nazywając to, do czego dochodziło w szanghajskiej fabryce, czymś co jest "całkowicie nie do przyjęcia".

Reuters podał w piątek, że kilka miesięcy temu fabryka wygrała proces przeciw byłemu urzędnikowi kontrolującemu jakość żywności, który twierdził, że zmuszano go do fałszowania dat produkcji mięsa. Na razie nie ma informacji o konsumentach, którzy zachorowali po zjedzeniu przeterminowanych produktów.

Skandal wybuchł 20 lipca, gdy lokalna szanghajska telewizja Dragon poinformowała, że Husi Food przepakowywała przeterminowaną wołowinę i przeterminowane kurczęta, nadając im nowe daty ważności. Telewizja pokazała zdjęcia pracowników fabryki z Szanghaju podnoszących żywność z ziemi i dodających ją do towaru, który sprzedawano następnie restauracjom sieci McDonald's, KFC czy Pizza Hut. Jak podała Xinhua, szef działu jakości Husi Food zeznał w trakcie dochodzenia, iż "mięso takie produkowano przy milczącej aprobacie wyższego kierownictwa firmy", a naganny proceder uprawiano od lat.

Skandal wokół szanghajskiej fabryki tej firmy, która podejrzewana jest o mieszanie świeżego mięsa z przeterminowanym, dotarł już do Japonii i Hongkongu. W czwartek z menu restauracji McDonald's w Hongkongu zniknęły dania Chicken McNuggets oraz burgery z kurczakiem o nazwie McSpicy. W piątek japoński oddział tej firmy poinformował, że wstrzymał sprzedaż wszystkich produktów, zawierających mięso kurczaków sprowadzane z Chin, przestawiając się całkowicie na jego dostawy z Tajlandii.

Bezpieczeństwo żywności jest jednym z największych problemów chińskich konsumentów. W 2008 r. mleko w proszku z dodatkiem melaminy zawierającej azot, która miała zwiększyć zawartość białka, zabiło przynajmniej sześcioro dzieci i spowodowało zatrucie 300 tys.
Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH