Bydgoszcz: zamieszanie wokół telewizorów w "Juraszu" - jest oświadczenie operatora systemu Głos w sprawie zabrał operator, odpowiedzialny za dostęp do programów telewizyjnych w szpitalu Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Fundacja Nowe Różowe Okulary w ramach projektu "Uderz w raka, daj piątaka" kupiła w ub.r. za ponad 11 tys. zł m.in. 16 telewizorów dla małych pacjentów oddziału onkologicznego Szpitala Uniwersyteckiego im. A. Jurasza w Bydgoszczy. Odbiorniki zastąpiono niedawno innymi - za ich włączenie trzeba zapłacić. Głos w sprawie zabrał operator, odpowiedzialny za dostęp do programów telewizyjnych w szpitalu.

Spółka Neosystem wyjaśnia, że przystąpiła do udziału w konkursie, który dotyczył wymiany i obsługi telewizorów we wszystkich salach oraz "wdrożenia nowoczesnego, outsourcowanego rozwiązania, które eliminuje ze szpitala konieczność samodzielnego wykupowania kanałów, regulowania licencji i abonamentów, konserwowania sprzętu, czy usuwania awarii" - informuje Gazeta Pomorska.

Neosystem tłumaczy, że dopiero w czasie wdrażania systemu otrzymał informacje nt. odbiorników przekazanych na oddział dziecięcy przez fundację.

W związku z tym, jak pisze operator, "wspólnie podjęto decyzję, że w nowym systemie telewizji w szpitalu zostaną wdrożone niestandardowe rozwiązania mające poprawić dostęp małych pacjentów do nieodpłatnej telewizji dla dzieci. Rozmowy nie zostały jeszcze zakończone".

Operator podkreśla, że docenia działania fundacji i dołoży wszelkich starań, by przekazany sprzęt został jak najlepiej wykorzystany. "Dodatkowo zaproponujemy rozwiązania systemowe, dzięki którym maluchy nie tylko w tym szpitalu będą oglądały programy dla dzieci bezpłatnie" - napisał zarząd spółki.

Więcej: www.pomorska.pl