Bydgoszcz: poseł Latos kandydatem PiS na stanowisko prezydenta miasta? Tomasz Latos Fot. PTWP

Jedynym wskazanym już kandydatem na prezydenta Bydgoszczy w wyborach w 2018 r. jest zajmujący to stanowisko drugą kadencję Rafał Bruski z PO. Możliwym kandydatem PiS jest poseł Tomasz Latos, lekarz i wiceprzewodniczący sejmowej Komisji Zdrowia.

W PiS jeszcze nie podjęto jeszcze ostatecznej  decyzji, kto będzie kandydatem partii na prezydenta Bydgoszczy.

- To ósme co do wielkości miasto Polsce, więc decyzje będą podejmowane w ścisłym porozumieniu w kierownictwem partii w Warszawie. Na razie ze swojej strony przekazaliśmy propozycje trzech kandydatów. Konkretnie zrobiłem to jako prezes okręgu, w porozumieniu z innymi parlamentarzystami, w pełnej zgodzie - powiedział prezes okręgu Bydgoskiego PiS Tomasz Latos. Przyznał, że jest wśród zgłoszonych kandydatur. Nie chciał ujawnić kim są pozostałe dwie osoby.

- W pełni podporządkuję się decyzjom kierownictwa PiS. Jeżeli władze uznają, że powinienem startować w wyborach - to proszę bardzo, a jeżeli uznają, że będę potrzebny w Warszawie, w ochronie zdrowia - to też wszystko rozumiem - zaznaczył szef bydgoskiego PiS.

Latos przed niespełna rokiem, podczas wyborów zarządu okręgu PiS, powiedział do delegatów, że jeżeli będzie takie oczekiwanie, to nie wyklucza startu w wyborach na prezydenta.

Potencjalnymi kandydatami PiS na prezydenta Bydgoszczy, oprócz Latosa są posłowie Piotr Król i Łukasz Schreiber - wynika z informacji PAP. Schreiber, który jest prezesem zarządu miejskiego PiS w Bydgoszczy, pytany o swoją kandydaturę powiedział tylko, że jest brany pod uwagę, podobnie jak każdy z posłów.

Latos jest posłem od 2005 r., Król - od 2014 r., a Schreiber - od 2015 r. Wszyscy wcześniej byli radnymi Bydgoszczy.