Brytyjscy naukowcy: dania kucharzy-celebrytów mniej zdrowe niż gotowe potrawy z marketów?

Okazuje się, że znani na całym świecie, prezentujący swój kunszt w telewizji kucharze proponują przepisy na potrawy, które zawierają więcej tłuszczu i kalorii niż gotowe dania kupowane w supermarketach.

Zespół naukowców z Uniwersytetu Newcastle przeprowadził badania nad dietą proponowaną przez słynnych szefów kuchni. Ich programy oglądają miliony ludzi na całym świecie - informuje Dziennik Zachodni.

Badacze wzięli pod lupę pięć najlepiej sprzedających się w wielkim sklepie internetowym książek z przepisami, m. in. autorstwa Jamiego Olivera i Nigelli Lawson. Naukowcy przeliczyli wartość odżywczą losowo wybranych dań sporządzonych na podstawie przepisów z tych książek i porównali je z gotowymi daniami sprzedawanymi w brytyjskich supermarketach.

Przepisy znanych kucharzy zawierały znacznie więcej energii, protein, tłuszczu i tłuszczów nasyconych niż produkty z marketów. Miały też mniej błonnika - podkreślili uczeni na łamach pisma "British Medical Journal".

Więcej: www.dziennikzachodni.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH