Brytyjczycy rzadziej sięgają po sól

Liczba Brytyjczyków, którzy dosalają sobie jedzenie na talerzach, spadła w ciągu pięciu lat o ponad jedną czwartą. Jest to efekt podjętej w całym kraju kampanii prozdrowotnej - informują naukowcy w British Journal of Nutrition.

W 2003 r. brytyjska agencja Food Standards Agency i Ministerstwo Zdrowia rozpoczęły kampanię, która miała doprowadzić do ograniczenia konsumpcji soli wśród mieszkańców Wysp i zwiększyć ich świadomość nt. wpływu soli na zdrowie.

Ogólnokrajowa kampania faktycznie dała efekt w postaci ograniczenia spożycia soli przez Brytyjczyków. Teraz potwierdzono, że kampania wpływa również na ilość soli, po jaką sięgają ludzie podczas posiłku. Od rozpoczęcia kampanii (w 2003 r.) przez pięć lat odsetek osób przyznających się do dosalania przy stole wyraźnie zmalał - z 32,5 do 23,2 proc.

- Sięganie po solniczkę już w trakcie spożywania posiłku odpowiada za 15-20 proc. naszego całkowitego, dziennego spożycia soli. Nowe badanie pozwoliło stwierdzić, że w latach 1997-2007 skala użycia soli przy stołach systematycznie malała. Ograniczenie to było wyraźniejsze od chwili rozpoczęcia kampanii związanej z użyciem soli, od roku 2003 - zauważyła główna autorka pracy, Jennifer Sutherland z LSHTM, cytowana na stronie BBC.

Sól jest naszym organizmom potrzebna, ale w nadmiarze bywa bardzo szkodliwa - powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co może powodować nadciśnienie tętnicze, obrzęki i zaburzać pracę nerek. Sól powoduje również miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. 

Więcej: naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH