Branża mięsna polemizuje z raportem WHO Branża mięsna protestuje przeciwko raportowi WHO. Fot. Archiwum

WHO opublikowała raport na temat szkodliwości mięsa czerwonego. Dotyczy on substancji, jakie mogą zostać wytworzone w wyniku nieprawidłowego przetwarzania mięsa - zaznacza Związek Polskie Mięso.

Zdaniem Związku Polskie Mięso komentarz WHO odnosi się do substancji, jakie mogą zostać wytworzone w wyniku nieprawidłowego przetwarzania mięsa.

WHO zaznacza, iż sklasyfikowana grupa czynników kancerogennych nie jest jednolita i poziom ich szkodliwości jest znacząco różny.

Twierdzi jednocześnie, że nowotwory są złożoną chorobą i mogą zależeć od wielu czynników, jak: geny, dieta, starzenie się, środowisko, styl życia. Czerwone mięso dostarcza białek o wysokiej wartości biologicznej, jest ważnym źródłem mikroelementów (witaminy z grupy B, żelazo i cynk).

Najlepszym sposobem na ograniczenie ryzyka rozwoju nowotworu jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Obejmuje on: zrównoważoną dietę, codzienną aktywność fizyczną, unikanie siedzącego trybu życia, inteligentne gotowanie (unikanie rozgotowywania czy zwęglania powierzchni mięsa, gotowania mięsa na otwartym ogniu i smażenia).

Jak twierdzi ZPM średnia konsumpcja mięsa i wyrobów mięsnych w UE jest znacznie niższa niż poziom, który można uznać za wysokie spożycie dzienne.

Więcej: www.farmer.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH