Badania: kawa w pracy niebezpieczna dla zdrowia Badania: kawa w pracy niebezpieczna dla zdrowia. Fot. Archiwum

Jak wynika z analizy mikrobiologa dr. Charlesa Gerby z Uniwersytetu w Arizonie kubki do kawy w miejscu pracy są bardzo dobrym nośnikiem bakterii coli. Po dniu pracy każde takie naczynie nosi ślady obecności tej niebezpiecznej bakterii.

Charles Gerba zbierał dane do swojej publikacji od 1997 r. Wynik jego obserwacji pokazał jasno, że wspólnotowe kuchnie są głównym winowajcą rozpowszechniania bakterii. Naukowiec badał zwłaszcza bakterie coli, zwane także pałeczkami okrężnicy.

Z analizy czynności wykonywanych w różnych kuchniach w USA i innych krajach wyłania się jasny wniosek - gdy bakterie były obecne rano na 20 proc. kubków do kawy, wieczorem były już na wszystkich. Przenosi je wycieranie kubków szmatkami lub gąbkami.

W 2012 roku podobne badanie publikowano w Kalifornii. Tamte analizy opracował dr Scott Kell. Charles Gerba także pracował w kalifornijskim zespole. Teraz jego artykuł ukazał się w piśmie naukowym "Dairy, Food and Environmental Sanitation".

Czytaj: www.pulshr.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH