15 października przypada Światowy Dzień Mycia Rąk 15 października przypada Światowy Dzień Mycia Rąk. Fot. Archiwum

Drobnoustroje to grupa setek tysięcy różnego rodzaju gatunków bakterii, wirusów czy grzybów. Ale tych wywołujących choroby jest tylko około 20 proc. wszystkich poznanych przez człowieka - podają eksperci. 15 października przypada Światowy Dzień Mycia Rąk.

Według WHO 70 proc. zatruć pokarmowych jest powodowanych przez drobnoustroje przenoszone przez "brudne ręce".

- Drobnoustroje, czyli bakterie, wirusy i grzyby różnią się między sobą wszystkim budową, sposobem rozmnażania, środowiskiem, w którym żyją, ale jedną cechę mają wspólną - są niewidoczne gołym okiem. Mikroskopy świetlne umożliwiają obejrzenie bakterii i grzybów, a przy pomocy mikroskopu elektronowego można zobaczyć wirusy - podkreśliła Marzena Lenkiewicz z Laboratorium Mikrobiologii Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.

Większość z drobnoustrojów jest przyjazna człowiekowi, a wręcz konieczna do życia, nawet wiele z nich człowiek potrafi wykorzystać, choćby do produkcji serów czy jogurtów.

- U dorosłego człowieka w treści jelitowej jest od 1,5 do 2 kilogramów bakterii. To ok. 2 tysięcy gatunków. Aby to unaocznić, można powiedzieć, że liczba bakterii jest 10 razy większa niż komórek, z których jesteśmy zbudowani. Żyją dzięki nam i ciężko dla nas pracują, zabezpieczają nas także przed drobnoustrojami chorobotwórczymi - podkreśliła dr Anna Majkowska z Laboratorium PAN.

Na skórze rąk są dwie warstwy mikroflory. Pierwsza jest właściwą fizjologiczną, która z człowiekiem jest na stałe, ta mikroflora namnaża się w fałdach skórnych, w mieszkach włosowych, w gruczołach łojowych i potowych i ona właśnie zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie skóry. Nie należy jej usuwać. Inaczej jest, gdy przybywamy w warunkach ekstremalnych, innych niż przeciętne np. w szpitalach wtedy się ją usuwa stosując płyny czy preparaty odkażające.

Drugą grupą jest mikroflora, którą nabywamy poprzez kontakt ze środowiskiem, ona jest dla nas "obca", jeśli będzie się namnażać może powodować infekcje. I to ona w przypadku niemycia rąk przed przystąpieniem do przygotowywaniu posiłku, może prowadzić do zatruć pokarmowych.

Jak podkreśliła mikrobiolog Marzena Lenkiewicz kobiety mają takie przeświadczenie, że to właśnie one w odróżnieniu od mężczyzn bardziej dbają o higienę, bo częściej myją dłonie. Jednak według naukowców z Uniwersytetu w Kolorado to na dłoniach mężczyzn jest mniej mikroorganizmów.

Powodem jest to, że odczyn skóry dłoni mężczyzn jest bardziej kwaśny niż dłoni kobiet, mikroorganizmy zaś nie lubią środowiska kwaśnego. - Natura wyposażyła mężczyzn w naturalną broń, może przewidując, że będą mniej dbać o higienę - podkreśliła specjalistka.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH