Ekspert: osoby po udarze mózgu wymagają odpowiedniej diety FOT. Shutterstock; zdjęcie ilustracyjne

W Polsce każdego roku dochodzi do ponad 60 tysięcy udarów mózgu. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to w przypadku prawie każdego pacjenta odpowiednia dieta może odgrywać istotną rolę podczas powrotu do zdrowia.

Dr Magdalena Milewska, dietetyk, ekspert kampanii "Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą" w rozmowie z serwisem Dziennik.pl wyjaśnia, jak powinny odżywiać się osoby, które doznały udaru.

Jak podkreśla eksperta odsetek niedożywionych pacjentów po ostrym udarze mózgu zwiększa się z 9 do 65 proc. w ciągu 10 dni hospitalizacji. Rozwojowi niedożywienia sprzyja zaburzenia połykania, tzw. dysfagia, występująca u 64-78 proc. pacjentów po udarze mózgu. Należy również podkreślić, że ostry udar mózgu jest chorobą zwiększającą zapotrzebowanie na energię i nasilającą m.in. utratę masy mięśniowej.

Dlatego osoby po udarze wykazują zwiększone zapotrzebowanie na białko i energię. Zapotrzebowanie energetyczne w fazie ostrej udaru wzrasta do 30-35 kcal/kg należnej masy ciała na dobę, a białka 1,1 do 2g/kg masy ciała na dobę.

Zalecenia żywieniowe są zgodne z dietą śródziemnomorską. Gdy chory traci masę ciała, wówczas należy sięgnąć po wsparcie żywieniowe w formie specjalistycznych preparatów odżywczych. Są one skoncentrowanym źródłem białka, tłuszczów i węglowodanów oraz składników funkcjonalnych (arginina, cynk), istotnych w procesie gojenia ran. Ważne są też kwasy omega 3, cholina, witaminy z grupy B.

Więcej: zdrowie.dziennik.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH