Mieszanki dla niemowląt oparte na mleku kozim są lepsze dla zdrowia jelit Mieszanki oparte na mleku krowim są najpowszechniej stosowaną alternatywą dla karmienia piersią, ale to pod niektórymi względami mleko kozie wydaje się być bliższe mleku ludzkiemu. Fot. Archiwum

Sztuczne mieszanki dla niemowląt, czyli tzw. mleka modyfikowane, oparte na mleku kozim mają podobne właściwości prebiotyczne do mleka matki i mogą odgrywać ważną rolę we wspieraniu prawidłowej funkcji jelit u dzieci - informują naukowcy na łamach British Journal of Nutrition.

Mleko ludzkie zawiera bardzo szeroką gamę oligosacharydów, które - co niejednokrotnie potwierdzono - przynoszą znaczące korzyści zdrowotne niemowlętom: kształtują i pozwalają utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową, wspomagają rozwój układu odpornościowego oraz chronią przed infekcjami żołądkowo-jelitowymi.

Gdy karmienie piersią nie jest możliwe lub matka decyduje się na karmienie mieszane, dzieciom podaje się specjalne preparaty dla niemowląt, tzw. mleka modyfikowane (mieszanki). Dostępne są jednak bardzo ograniczone informacje na temat obecności naturalnie występujących oligosacharydów w tych preparatach i ich potencjalnych korzyściach zdrowotnych.

W swoim najnowszym badaniu naukowcy z Królewskiego Instytutu Technologii w Melbourne, znanego powszechnie pod nazwą RMIT University, przeanalizowali obecność naturalnie występujących oligosacharydów w opartych na mleku kozim, komercyjnych preparatach dla niemowląt. Skupili się na ich właściwościach prebiotycznych i przeciwinfekcyjnych.

- Chociaż to mieszanki oparte na mleku krowim są najpowszechniej stosowaną alternatywą dla karmienia piersią, to pod niektórymi względami mleko kozie wydaje się być bliższe mleku ludzkiemu - wyjaśniają autorzy pracy.

Po przeprowadzeniu serii eksperymentów naukowcy znaleźli w badanych mieszankach 14 naturalnie występujących prebiotycznych oligosacharydów, z których 5 znajduje się również w mleku kobiecym. Najliczniejsze zaś były 2 rodzaje oligosacharydów: fukozylowane i sialilowane.

- Oligosacharydy fukozylowane są także najobficiej występującymi związkami tego typu w mleku ludzkim. Wykazano, że te odgrywają znaczącą rolę w przeciwzakrzepowych właściwościach mleka matki - podkreśla prof. Harsharn Gill, główny autor publikacji.

Badanie wykazało również, że oligosacharydy w mieszankach opartych na mleku kozim skutecznie wspomagają wzrost pożytecznych bakterii (bifidobakterii) i hamują aktywność bakterii szkodliwych, takich jak E. coli.

Tymczasem to właśnie E. coli jest przyczyną prawie jednej trzeciej wszystkich przypadków biegunki u dzieci.

- Nasze badanie jako pierwsze na świecie ujawniło bogactwo i różnorodność oligosacharydów w mieszankach opartych na mleku kozim i wykazało ich podobieństwo do tych z mleka ludzkiego - mówi prof. Gill. - Uważamy, że dzięki nim mleko kozie ma silne właściwości prebiotyczne i przeciwinfekcyjne, które mogą chronić niemowlęta przed infekcjami żołądkowo-jelitowymi.

- Udowodniliśmy również, że prebiotyczne oligosacharydy z mleka koziego są skuteczne w selektywnym pobudzaniu wzrostu dobroczynnych bakterii jelitowych - dodaje naukowiec i wyjaśnia, że chociaż otrzymane wyniki są bardzo obiecujące, to potrzeba dalszych badań, które pozwolą potwierdzić te korzyści

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.