Żywność modyfikowana genetycznie ma swoich zwolenników i przeciwników. W Polsce 3/4 społeczeństwa jest przeciw, natomiast ponad 90 procent ekspertów opowiada się

Masowa produkcja roślin genetycznie zmodyfikowanych prowadzona jest na świecie od 13 lat. Bierze w niej udział 25 państw, 12,5 mln rolników, miliony producentów i konsumentów. Areał upraw GM to ponad 300 mln ha (w Polsce roku ubiegłym mieliśmy zasianych 3 tys. ha kukurydzy GM BT). Żywność taka ma pozytywne opinie wielkich organizacji międzynarodowych ds. produkcji i handlu żywnością takich jak EFSA, EDA, EMEA, i ani jednego tragicznego wypadku związanego z jej konsumpcją.

– Moim zdaniem od inżynierii genetycznej nie uciekniemy. Należy ją wprowadzać, tyle że krok po kroku i pod nadzorem - mówił podczas festiwalowego wykładu poświęconemu szansom i zagrożeniom związanym z patentowaniem żywności modyfikowanej genetycznie prof. Tomasz Twardowski z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN.

Jakie są cele i zadania inżynierii genetycznej? Prof. Twardowski wymienił między innymi dentyfikację właściwości konkretnego genu oraz transfer i/lub modyfikowanie genów. To samo - jak przekonywał - robi tradycyjny rolnik, tylko inną, nie tak wyrafinowaną jak genetyk metodą. Dzięki GMO powstała zmodyfikowana kukurydza odporną na szkodniki owadzie (zmiana cechy produkcyjnej a nie konsumpcyjnej), soję odporną na herbicydy, szybko rosnące łososie hodowlane.

Wynalazki można patentować, ale pojawia się pytanie czy żywność to wynalazek? Odpowiedź jest pozytywna wówczas, gdy mamy do czynienia z żywnością, która dzięki modyfikacji ma nabrać nowych, szczególnych cech, a o to przecież w GMO chodzi. Dlatego dopuszczalne jest patentowanie żywych GMO (roślin i zwierząt), w których doszło do manipulacji na materiale molekularnym. Prawo patentowe nie ma natomiast zastosowania w przypadku nowych odmian roślin i nowych ras zwierząt.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH