Francuskie władze apelują do obywateli, by pili mniej alkoholu, w szczególności wina, do posiłków, bo ten zwiększa ryzyko szeregu rodzajów raka: jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jelita grubego, piersi i wątroby.

W przypadku trzech pierwszych rodzajów raka związek jest bardzo wyraźny - osoby pijące kieliszek dziennie lub więcej mają o 168 proc. większą szansę zachorowania – wynika z broszury przygotowanej przez resort zdrowia i Narodowy Instytut Raka. Przypomina się w niej, że efekty zależą od całkowitej ilości spożytego alkoholu, a nie od rodzaju napoju. Im częściej spożywany jest alkohol, tym gorzej, bo powoduje m.in., że przewód pokarmowy łatwiej przepuszcza do organizmu szkodliwe substancje, np. z papierosów.

To dotkliwy cios dla producentów wina. A jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że regularne picie wina w małych ilościach pozwala uniknąć niektórych chorób układu krążenia.

Federacja producentów wina radzi, by ministerstwo zajęło się raczej walką z nadmiernym spożyciem, a nie wywoływaniem niepokoju tych, którzy piją z umiarem.

Francuskie Ministère de la santé wymienia w publikacji także inne czynniki sprzyjające rakowi, jak jedzenie czerwonego mięsa, wędlin i soli czy nadwaga. Z kolei ryzyko można zmniejszyć, uprawiając regularnie sport (co najmniej 30 minut pięć razy w tygodniu), jedząc owoce i warzywa oraz karmiąc piersią (co zmniejsza ryzyko raka piersi u matki).

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH