Warszawa: studenci UW pracują nad bakterią, która wytropi szkodliwy akrylamid

Bakteryjny sensor wykrywający szkodliwy akrylamid ukryty w jedzeniu czy kosmetykach zmierzy się z pomysłami z całego świata w konkursie, organizowanym przez słynny Massachusetts Institute of Technology w USA.

Jak podaje serwis PAP Nauka w Polsce, w międzynarodowym konkursie biologii syntetycznej iGEM studenci Uniwersytetu Warszawskiego wezmą udział po raz szósty. Założeniem konkursu jest, aby przygotowywane projekty przyczyniały się do poprawy życia na świecie.

- W tym roku chcemy stworzyć bakterię służącą do wykrywania rakotwórczego akrylamidu. Powstaje on podczas obróbki termicznej produktów spożywczych, np. podczas smażenia w głębokim tłuszczu - mówi Anna Kotrys, członek zespołu z Uniwersytetu Warszawskiego.

Akrylamid można znaleźć w pieczywie chrupkim, płatkach kukurydzianych, ale przede we frytkach czy chipsach. Dzieje się tak, gdyż ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 120 st. Celsjusza - po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid. Jest on toksyczny dla naszego układu nerwowego. Wiele badań pokazało, że indukuje procesy nowotworowe.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH