Polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia, jako pierwsi na świecie dowiedli, że regularne spożywanie chipsów znacznie zwiększa ryzyko chorób serca.

Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, kierujący badaniami twierdzi, że chipsy zawierają duże ilości akrylamidu, który toksycznie działa nie tylko na układ nerwowy, ale zwiększa również ryzyko zachorowania na nowotwory oraz wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie, przez co podnosi ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca.

Akrylamid wchodzi w skład wielu artykułów spożywczych, w tym pieczywa chrupkiego, płatków kukurydzianych i wielu smażonych produktów z ziemniaków, jak chipsy i frytki.

Pod wpływem wysokiej temperatury aminokwas asparagina, zawarty w bogatych w skrobię ziemniakach reaguje z węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid – substancja toksyczna dla układu nerwowego, indukująca procesy nowotworowe.

Do organizmu akrylamid dostaje się trzema drogami: przez układ pokarmowy (np. z chipsami), skórę (gdy jest zawarty w kosmetykach i w wodzie) oraz przez układ oddechowy. Duże jego ilości powstają podczas palenia papierosów.

Prof. Naruszewicz wyjaśnia, że akrylamid jako trucizna, której dawka jest przeliczana na kilogram masy ciała, jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci i młodzieży. Stałe spożywanie chipsów i frytek może silnie wpływać na centralny układ nerwowy, a to będzie się przekładać m.in. na niepowodzenia w szkole.

Według polskiego profesora ta "śmieciowa żywność" powinna więc zniknąć ze sklepików szkolnych.

Wyniki badań polskich naukowców ukażą się w marcowym wydaniu American Journal of Clinical Nutrition.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH