Mayo Clinic: tyjemy w różny sposób

Komórkowy mechanizm tycia jest różny dla różnych rodzajów otyłości - podaje na swoich stronach Mayo Clinic.

Doktor Michael Jensen, endokrynolog z Kliniki Mayo wyjaśnia: – Odkładanie się tłuszczu brzusznego jest wywołane przez powiększanie się komórek tłuszczowych, podczas gdy odkładanie się tłuszczu w dolnych partiach ciała, np. na udach, wynika ze zwiększania się ilości komórek tłuszczowych, mamy tu więc do czynienia z dwoma różnymi mechanizmami.

Badacze przez 8 tygodni przekarmiali 28 ochotników (15 mężczyzn i 13 kobiet), dając im do jedzenia duże ilości cukierków, lodów i wysokokalorycznych napojów. Przeciętnie wszyscy ochotnicy przytyli w trakcie eksperymentu o 2,5 kilograma w górnych partiach ciała i o 1,5 kilograma w dolnych.

W trakcie badania zaobserwowano, że część komórek tłuszczowych – predipocytów – znajdujących się w górnych partiach ciała, zwiększało RNA, co sprawiało, że proteiny w komórkach produkowały coraz wciąż więcej tłuszczu.

Jeśli powyższe odkrycie zostanie potwierdzone w innych badaniach, podważy tezę, że ilość komórek tłuszczowych u osób dorosłych pozostaje stała i niezmienna.

Więcej: www.mayoclinic.org

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH