Geny "wiedzą" co powinniśmy jeść

Jak informuje serwis Nauka w Polsce, podczas wykładu w ramach XVI Warszawskiego Festiwalu Nauki dr hab. Andrzej Tokarz przedstawił tzw. hipotezę paleo, według której nasz system genetyczny nie jest dostosowany do pokarmów, które współcześnie zwykliśmy spożywać.

Hipoteza zakłada, że sięgamy obecnie po zupełnie inne jedzenie, niż to, do którego dostosowany jest nasz genom: od czasu, kiedy ludzie żyli w społecznościach zbieracko-łowieckich niewiele zdążył się on zmienić.

Życie, do którego jest dostosowany, wyglądało zupełnie inaczej: więcej czasu spędzano na wolnym powietrzu, organizm miał większe możliwości wytwarzania witaminy D, cykl snu był dostosowany do cyklu słonecznego, ludzie byli bardziej aktywni fizycznie, a w środowisku nie było zanieczyszczeń.

Zupełnie inaczej wyglądała też dieta człowieka. Składały się na nią m.in. owady, ryby, owoce morza, zwierzęta wodne, jaja i miód.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH