Właściwa dieta pomaga neutralizować objawy łuszczycy

Jak możemy ograniczyć objawy łuszczycy? Odpowiednim żywieniem. Zamiast dwóch, lekarz radzi pięć posiłków, w których nie zabraknie wapnia, dobrych, nienasyconych tłuszczów, witaminy A, E, koenzymu Q 10 i innych antyoksydantów.

Taką dietą co prawda nie wyleczy się łuszczycy, ale przykre objawy samoistnie mogą ustąpić nawet na dłuższy czas.

Łuszczyca związana jest z zaburzeniami układu immunologicznego, a bardzo sprzyja, zaostrza jego przebieg, zanieczyszczenie środowiska i jego toksyny. W związku z tym dieta osoby chorej na łuszczycę (na samo zachorowanie żywienie nie ma większego wpływu) powinna być tak skonstruowana, by z jednej strony jak najbardziej zwiększyć odporność, z drugiej by maksymalnie odciążyć organizm z wszelkich toksyn.

- Rytm żywienia powinien być pięcioposiłkowy - tłumaczy dr Marcin Brodecki. - Chodzi o to, by nie obciążać organizmu jednym czy dwoma obfitymi posiłkami, ale by mógł on spokojnie strawić dostarczony pokarm. Najobfitszy powinien być obiad, natomiast kolacje zjadamy najpóźniej o godzinie 20.

Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce oraz wszelkie produkty zawierające błonnik - pomaga w prawidłowym trawieniu. Najlepiej gdyby te warzywa i owoce były z własnej działki lub z plantacji, gdzie używa się jak najmniej środków ochrony roślin. Dlatego zdrowsze są rodzime produkty, niż na przykład cytrusy, które zrywane są jako owoce niedojrzałe, przechowywane w specjalnych pomieszczeniach i dojrzewające pod wpływem środków chemicznych. Nie wspominając o środkach konserwujących w celach transportu.

Dla osoby cierpiącej na łuszczycę niezbędne jest mleko i przetwory mleczne - kefiry, jogurty, ponieważ zawierają dużo wapnia. Te posiłki powinny być jednak regulowane indywidualnie. Natomiast niektóre osoby powinny uważać na makarony, kasze, ziemniaki, ponieważ zawierają gluten, a zdarza się, że chory na łuszczycę ma podobne problemy jak cierpiący na celiakę.

Bezwzględnym nakazem jest spożywanie dużej ilości ryb, zwłaszcza morskich. Bardzo wskazane jest picie zielonej herbaty - oczyszcza ona organizm i redukuje procesy zapalne. W przypadku osób leczonych fototerapią dobrze działają wspomagająco naturalne produkty stosowane przed opalaniem, jak marchewka, seler, figi.

Natomiast pacjenci leczeni metotreksatem powinny osłaniająco przyjmować kwas foliowy i witaminę B - zawierają ją zwłaszcza brokuły. Bardzo ważna jest witamina D3, ale „pobierana” z promieni słonecznych - wystarczy nasłonecznienie, niekoniecznie opalanie. Mięso należy ograniczyć, a jeżeli już, to wybierać białe, drobiowe.

Nie ulega natomiast dyskusji, że są produkty, które zaostrzają przebieg choroby, powodują tak zwany wysiew łuszczycowy. Należą do nich: alkohol, ostre przyprawy, czekolada i kakao, czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce.

Organizmy różnie reagują na różne produkty, stąd sugestia lekarzy, by chorzy na łuszczycę, tak jak osoby cierpiące na nadciśnienie czy cukrzycę, prowadziły swój dzienniczek. To pomoże w doborze pokarmów, a co za tym idzie w leczeniu. Podobał się artykuł? Podziel się!
FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.