Wrocław: żywią pacjentów za 5 zł dziennie

We wrocławskich placówkach dzienna stawka żywieniowa waha się między 4 a 6 zł. Dyrektorzy placówek wyjaśniają, że kupują hurtowo, więc czasem dany produkt jest nawet kilka razy tańszy niż w sklepie.

Pacjenci narzekają jednak, że szpitalne jedzenie nie jest smaczne. Porcje może są czasem duże, ale zanim dotrą z kuchni, bywają już zimne. Chorzy dziwią się wiec, jak można wrócić do zdrowia na takiej diecie.

Dlatego przyszpitalne sklepiki i bufety to świetny interes. Żywi się tam zarówno personel, osoby odwiedzające, jak i sami pacjenci. Wielu chorych chętnie zjada również przyniesione przez rodzinę jedzenie.

Niemal wszędzie posiłki nakładane są na korytarzu, z termosów umieszczonych na wózkach, które krążą z piętra na piętro. Tylko w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Gromkowskiego przy ul. Koszarowej działa tzw. system tacowy. Do chorego jedzenie trafia w specjalnym opakowaniu, które nie tylko trzyma ciepło, ale i chroni potrawy przed kurzem i bakteriami.

Więcej: www.gazetawroclawska.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH