Wielkopolska: dyrektor  OW NFZ odchodzi ze stanowiska, wraca do Opola

Filip Nowak, dotychczasowy szef Narodowego Funduszu Zdrowia w Wielkopolsce, odchodzi ze stanowiska. Zastąpi go Krzysztof Filipowiak, dotychczasowy wicedyrektor ds. służb mundurowych.

W Poznaniu Filip Nowak będzie jeszcze do połowy kwietnia. Potem wróci na swoje poprzednie stanowisko - szefa opolskiego oddziału funduszu. Informację w tej sprawie potwierdził rzecznik NFZ Andrzej Troszyński.

Wcześniej, Nowak zastąpił na stanowisku Karola Chojnackiego, który w czerwcu podał się do dymisji i wrócił na fotel, który opuścił dla posady w funduszu: wicedyrektora szpitala przy ul. Lutyckiej.

Gazeta Wyborcża podając tę informację przypomina, że w minionym roku, w tej sytuacji NFZ ogłosił konkurs na dyrektora wielkopolskiego oddziału. Startowało ośmiu kandydatów. Ostatecznie centrala NFZ ogłosiła, że komisja konkursowa po rozmowach kwalifikacyjnych nie wybrała żadnego z kandydatów.

"Wobec takiego wyniku konkursu i ogólnej sytuacji w Wielkopolskim Oddziale Wojewódzkim NFZ w Poznaniu i newralgicznego, także wobec wielkości tego oddziału, okresu związanego z przygotowywaniem planu zakupu świadczeń opieki zdrowotnej na 2014 r. Prezes NFZ Agnieszka Pachciarz podjęła decyzję o przesunięciu Pana Filipa Nowaka - dotychczasowego dyrektora Opolskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ w Opolu, jako jednego z najlepiej zarządzanych oddziałów wojewódzkich Funduszu - do pracy w Wielkopolskim Oddziale Wojewódzkim NFZ w Poznaniu" - informował ówczesny komunikat NFZ.

Więcej:  poznan.gazeta.pl

CZYTAJ TAKŻE