Więcbork: prezes szpitalnej spółki złożył oświadczenie majątkowe - będą zmiany?

Zarząd powiatu sępoleńskiego (województwo kujawsko-pomorskie) planuje w piątek (20 lipca) spotkanie z radą nadzorczą Szpitala Powiatowego w Więcborku. Na decyzje personalne ws. stanowisk kierowniczych w tej placówce przyjdzie jednak jeszcze poczekać.

W lokalnej prasie pojawiają się przypuszczenia, że Stanisława Plewako może na fotelu prezesa zastąpić Henryk Pawlina, obecnie wicestarosta powiatu sępoleńskiego. Starosta Tomasz Cyganek zaprzecza jednak tym doniesieniom - informuje Gazeta Pomorska.

Cyganek przekonuje, że rada nadzorcza lecznicy oraz zarząd powiatu będą na razie rozważać, jakie działania podjąć w związku z oświadczeniem majątkowym obecnego prezesa. Stanisław Plewako jest dyrektorem Szpitala Powiatowego im. dr Adama Gacy i dr Józefa Łaskiego oraz prezesem spółki Novum-Med, która prowadzi lecznicę w Więcborku. Z jego oświadczenia majątkowego wynika, że w 2011 r. roku zarobił ponad 320 tys. zł, co zbulwersowało mieszkańców powiatu.

Ponadto oświadczenie majątkowe prezesa trafiło do Biuletynu Informacji Publicznej po ustawowym terminie, co może się wiązać z konsekwencjami finansowymi dla Plewako. O tym m. in. zdecyduje rada nadzorcza oraz zarząd prowiatu.

Starosta Cyganek rozważa rozdzielenie funkcji prezesa spółki i dyrektora szpitala. Według niego dobrym rozwiązaniem byłoby powołanie prezesa i wiceprezesa ds. lecznictwa, tym bardziej, że po modernizacji szpital będzie miał większy zakres działania.

Przypomnijmy, że 12 września 2011 r. rozpoczęła się rozbudowa Szpitala Powiatowego w Więcborku. Prace obejmują kompleks budynków szpitalnych wraz z infrastrukturą techniczną. Termin zakończenia inwestycji przewidziany jest na 31 grudnia br.