Ważne stanowiska w NFZ: jedno zostało już obsadzone, drugie prawie...

Barbara Wójcik-Klikiewicz, kierująca od 1 września br. departamentem gospodarki lekami Narodowego Funduszu Zdrowia, będzie musiała uporać się kilkoma ważnymi zadaniami w ramach polityki lekowej państwa, związanymi m.in. z finansowaniem terapii.

Drugą istotną zmianą kadrową w Centrali NFZ jest obsadzenie stanowiska zastępcy prezesa Funduszu do spraw medycznych. Rada NFZ wydała pozytywną opinię w sprawie powołania na to stanowisko Macieja Dworskiego. Ostateczna decyzja w tej materii należy jednak do minister zdrowia, Ewy Kopacz.

Funkcję dyrektora departamentu Barbara Wójcik-Klikiewicz przejmuje w wyjątkowo trudnych dla Funduszu czasach, kiedy maleją wpływy ze składki zdrowotnej. Musi też poradzić sobie z odpływem z NFZ fachowców, o czym już informował jej poprzednik na tym stanowisku.

Praca w strukturach płatnika nie jest dla Barbary Wójcik-Klikiewicz nowością. W latach 2002-2003 pracowała w mazowieckiej Kasie Chorych, gdzie zajmowała się kontraktowaniem procedur wysokospecjalistycznych, natomiast w latach 2003-2005 w departamencie gospodarki lekami Funduszu.

Dyrektor zna przemysł
Barbary Wójcik-Klikiewicz ukończyła studia na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie (1993). Po studiach podjęła pracę w Instytucie Transplantologii Akademii Medycznej w Warszawie, gdzie uzyskała specjalizację I stopnia z chorób wewnętrznych.

W latach 1997-2002 oraz 2005-2009 pracowała w polskich przedstawicielstwach firm farmaceutycznych.

Funkcję dyrektora departamentu gospodarki lekami (DGL) przejmuje po Rafale Zyśku, który odszedł z Funduszu z początkiem czerwca br. Jego zdaniem, system wynagradzania osób zatrudnionych w NFZ i obecny układ zbiorowy pracy w Funduszu nie pozwala na podwyższenie uposażenia i zatrzymanie w departamencie lekowym lekarzy znających zasady HTA (oceny technologii medycznych).

Tymczasem ta umiejętność będzie coraz bardziej zyskiwała na znaczeniu, jeżeli chcemy mówić o efektywnej polityce lekowej płatnika, choćby poprzez negocjacje z firmami farmaceutycznymi.

Przypomnijmy, że Rafał Zyśk kierował DGL-em w latach 2007-2009, będąc jednocześnie członkiem Rady Konsultacyjnej AOTM i ministerialnego zespołu ds. gospodarki lekami oraz przewodniczącym zespołu ds. identyfikacji problemu zdrowotnego NFZ. Po odejściu z Fundusz, założył własną firmę doradczą.

Za wcześnie mówić o planach

Rada Narodowego Funduszu Zdrowia wyraziła pozytywną opinię w sprawie powołania Macieja Dworskiego na stanowisko zastępcy prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia do spraw medycznych. NFZ nie informuje na razie, ilu kandydatów startowało w konkursie.

PARTNER DZIAŁU