W jaki sposób możemy skuteczniej walczyć z niedożywieniem pacjentów Niedożywienie pacjentów w krajach rozwiniętych staje się problemem naszych czasów; FOT. Materiały prasowe

- Rozpoznawanie i leczenie niedożywienia, od początkowych do zaawansowanych jego stadiów, jest niezbędnym elementem terapii każdego pacjenta - podkreśla dr Anna Zmarzły, specjalista chorób wewnętrznych, kierownik Ośrodka Żywienia Klinicznego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu.

Niedożywienie dorosłych pacjentów w krajach rozwiniętych, zarówno w opiece ambulatoryjnej, jak i szpitalnej, staje się problemem naszych czasów.

Eksperci zaznaczają, że właściwe odżywienie organizmu pacjenta, niezależnie od jednostki chorobowej, umożliwia uzyskanie najlepszych efektów terapii, stwarza bowiem idealną sytuację metaboliczną do walki z chorobą. - Ale leczenie żywieniowe jest nie tylko niezwykle ważne dla pacjenta - ono po prostu się opłaca - mówi dr Anna Zmarzły.

Indywidualne podejście
Wyjaśnia, że niedożywienie jest konsekwencją dłużej trwającego niedoboru pożywienia (różnego stopnia głodzenia). Skutkiem jest brak składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, mikro- i makroelementów. W sumie niedobory dotyczą co najmniej 80 substancji chemicznych o znaczeniu funkcjonalnym, budulcowym, regulacyjnym dla wszystkich komórek ludzkiego organizmu.

- Stan odżywienia organizmu wpływa na wszystkie narządy układu. Przedłużające się głodzenie skutkuje niedożywieniem białkowo-kalorycznym pełnym, wyniszczeniem i śmiercią. Niedożywienie jest schorzeniem ogólnoustrojowym - tłumaczy specjalista z Ośrodka Żywienia Klinicznego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu.

 

Dr Zmarzły wskazuje, że według różnych źródeł niedożywienie występuje u 8-10% ambulatoryjnych chorych. Z grupy tej od 30 do 60% powinno być z powodu niedożywienia białkowo-kalorycznego hospitalizowanych. U 30% chorych hospitalizowanych stwierdza się niedożywienie w momencie przyjmowania do szpitala.

U 70% pacjentów leczonych stacjonarnie (szpitale, ośrodki rehabilitacyjne) stan odżywiania pogarsza się w trakcie hospitalizacji. Ponad 75% pacjentów cierpiących z powodu terminalnej fazy choroby nowotworowej umiera z objawami niedożywienia.

- Niedożywienie szpitalne, występujące średnio u około 30-45% hospitalizowanych, wymaga zindywidualizowanego podejścia diagnostyczno-terapeutycznego i specjalistycznej terapii żywieniowej. Niedożywieni hospitalizowani pacjenci wymagają specjalistycznej terapii żywieniowej: zindywidualizowanej dietoterapii, doustnej suplementacji pokarmowej lub żywienia dojelitowego czy pozajelitowego - wymienia dr Anna Zmarzły.

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH