Toruń: pacjentki oddziału patologii ciąży fotografują swoje posiłki

W internecie furorę robią zdjęcia posiłków serwowanych pacjentkom oddziału patologii ciąży Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu. Białe pieczywo, kawałek masła i niezbyt apetycznie wyglądająca kiełbasa nie kojarzą się raczej z dietą odpowiednią dla przyszłych matek.

Marcin Robaczewski, zastępca dyrektora do spraw administracyjno-technicznych lecznicy zapewnia, że wszystkie posiłki są przygotowane według wskazań szpitalnych dietetyków, zaleceń lekarzy i zbilansowane pod względem kaloryczności. Podaje też przykład dziennego menu. Śniadanie: płatki owsiane na mleku, wędlina, masło, pieczywo, sałata, kawa zbożowa z mlekiem. Obiad: rosół z makaronem, filet z kurczaka, marchewka z groszkiem, ziemniaki. Kolacja: kiełbasa cienka, sałata, pieczywo, masło, herbata - informuje Gazeta Pomorska.

Dzienna stawka żywieniowa na jedną osobę wynosi od 16 do 19 zł. Podstawowa dieta zakłada trzy posiłki w ciągu dnia, ale są też inne, m.in. lekkostrawna i  wysokowęglowodanowa.

Jak szpitalne menu ocenia specjalista? Olimpia Przyjemska z gabinetu Przyjazny Dietetyk w Toruniu zaznacza, że to jedzenie, które nie ma specjalnych wartości odżywczych, a parówki czy białe pieczywo są wręcz szkodliwe. Tymczasem o pacjentki na oddziale patologii ciąży należy zadbać w szczególny sposób: wszystko, co jedzą, wpływa na płód.

Więcej: http://www.pomorska.pl Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH