Szpitalne posiłki: pełny wybór, czyli od jedzenia jak u mamy po kiepski bar

W jednych szpitalach posiłkom bliżej do tych z dobrej, rodzinnej restauracji. W innych z metalowych misek straszą niezidentyfikowane kawałki produktów, niskiej jakości pieczywo i tłuste parówki. W specyfikacjach łatwo jest ustalić, składniki, gramaturę, czas podania, ale nie sposób zapisać dobrego smaku i walorów wizualnych.

Niezależnie od tego czy posiłki przygotowuje szpitalna kuchnia, czy firma cateringowa konieczna jest nieustanna kontrola jakości.

Na portalu ogólnopolskiej gazety pojawiło się nagranie filmowe, w którym pacjent Kliniki Kardiochirurgii w Szpitalu Klinicznym im. Przemienienia Pańskiego w Poznaniu demonstruje jak wygląda jego obiad. Opisując posiłek, uderza twardym jak skała racuchem o talerz.

Ustalmy administracyjnie stawkę minimalną
Trzy spieczone racuchy to cały obiad, jaki dostali tego dnia pacjenci Kliniki, w tym autor filmu, oczekujący w lecznicy wiele miesięcy na przeszczep serca. Posiłek przygotowała firma cateringowa. Dr Szczepan Cofta, naczelny lekarz szpitala klinicznego zapewnia, że przypadek opisany w mediach był incydentem. W jego opinii, kwestia żywienia w szpitalach jest marginalizowana.

- Czas pobytu pacjentów w szpitalu jest coraz krótszy, najczęściej są to 3-4 dni. Być może skromniejsze posiłki nie są dla nich uciążliwe, a skargi nie docierają do dyrekcji. Są jednak pacjenci, którzy są hospitalizowani przez wiele tygodni czy miesięcy. Oni powinni być objęci szczególnym nadzorem - mówi dr Cofta.

Lekarz zapewnia, że oprócz sygnału opisanego przez media, otrzymał zapewnienia od pacjentów, że jedzenie jest dobre. Firma została jednak upomniana. - W przypadku, gdy szpital korzysta z usług żywienia pacjentów oferowanych przez firmę zewnętrzną konieczna jest zwiększona czujność i to od momentu starannego przygotowania specyfikacji po codzienną kontrolę - uważa dr Szczepan Cofta.

W jego opinii, w przypadku szpitalnych posiłków powinna być też administracyjnie ustanowiona stawka minimalna, aby szpitale nie miały pokus korzystania z najtańszych ofert składanych w przetargach przez firmy cateringowe.

Co się bardziej opłaca
Film nadesłany przez pacjenta wywołał poruszenie. Na portal gazety trafiły zdjęcia szpitalnych posiłków z całego kraju. Na drugim biegunie od racuchów znalazło się zdjęcie obiadu z innej poznańskiej lecznicy - Szpitala Klinicznego im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego. Widać na nim udko kurczaka, górę kolorowej sałatki, ziemniaki, kubek kompotu.

comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH