Fundowane przez UE owoce i warzywa, uczniowie w szkołach będą mogli popić kefirem albo zagryźć serem dofinansowanym z unijnego budżetu. W piątek Komisja Europejska przyjęła nowy program, reklamując go hasłem

– Program dopłat do spożycia mleka w szkołach ma zarówno żywieniowy, jak i edukacyjny charakter; przyczynia się do zwalczania otyłości i zapewnienia składników niezbędnych dla rozwoju i zdrowia dzieci – tłumaczyła unijna komisarz ds. rolnictwa Mariann Fischer Boel.

We wtorek KE zaproponowała nowy unijny program, mający na celu bezpłatne dostarczanie owoców i warzyw uczniom. Według piątkowej propozycji, dotacje wspólnotowe już od nowego roku szkolnego obejmą szeroką gamę przetworów mlecznych, począwszy od zwykłego mleka, przez jogurty naturalne i owocowe, maślankę i kefir, aż po sery, w tym – podkreślił na konferencji prasowej rzecznik pani komisarz, Michael Mann – włoski parmezan.

Program dofinansowania mleka istnieje w UE od ponad 30 lat, ale obejmował tylko mleko (chude i tłuste) dystrybuowane w szkołach podstawowych. Teraz możliwe będzie wsparcie także innych produktów mlecznych. Druga nowość to to, że programem będzie można objąć uczniów szkół średnich.

– Mamy nadzieję, że dzięki prostszym zasadom i atrakcyjniejszym produktom w programie weźmie udział więcej szkół, w tym również średnich – przekonywała komisarz Fischer Boel.

O tym, jakie produkty mleczne objąć unijnym dofinansowaniem, zadecydują same państwa członkowskie. Mogą na przykład położyć szczególny nacisk na przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, albo promować sery (postulowały to kraje Południa).

Polska jest wśród 22 krajów objętych dotychczasowym programem – w roku szkolnym 2006/07 skorzystała ze wsparcia dystrybucji mleka w szkołach w wysokości 2,2 mln euro. Na cały program KE rezerwuje rocznie w unijnym budżecie ponad 50 mln euro.

Skierowany do uczniów w wieku 6-10 lat program dystrybucji owoców i warzyw ma wystartować w roku szkolnym 2009/10 i kosztować ok. 90 mln euro rocznie, głównie z budżetu UE.

Oba programy – przekonuje KE – świadczą o zwiększonym zainteresowaniu Komisji zdrowszą dietą i nawykami żywieniowymi dzieci. Eksperci są zgodni co do tego, że zdrowe odżywianie może odegrać dużą rolę w zmniejszaniu odsetka osób otyłych oraz redukcji ryzyka poważnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia oraz cukrzyca typu 2.

W UE nadwagę ma około 22 mln dzieci. Ponad 5 mln z nich cierpi na otyłość, przy czym przewiduje się, że liczba ta będzie rosnąć każdego roku o 400 tys.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH