Szef śląskiego NFZ chce zrezygnować ze stanowiska. Kto zostanie następcą? Na zdj. Jerzy Szafranowicz, dyrektor Śląskiego OW NFZ. Fot. PTWP

Jerzy Szafranowicz, od 2016 roku dyrektor Śląskiego OW NFZ zapowiedział, że odchodzi ze stanowiska. Oficjalnej rezygnacji jeszcze nie złożył. Jak sam mówi, poinformował o swojej decyzji wiceministra zdrowia Macieja Miłkowskiego, który nadzoruje NFZ, oraz kilka tygodni temu prezesa Funduszu Andrzeja Jacynę.

Jak zapowiada nie podjął jeszcze decyzji o terminie swojej rezygnacji. Czeka w tej sprawie na sygnał od prezesa Jacyny i wiceministra Miłkowskiego. Może to nastąpić już za kilka dni, a być może pod koniec lutego.

O swoim odejściu Szafranowicz mówi już od kilku tygodni. Jak tłumaczy, zamierza wkrótce wystartować na stanowisko dyrektora Zespołu Szpitali Miejskich w Chorzowie. Obecna dyrektorka ZSM Anna Knysok chce już przejść na emeryturę.

Mnożą się plotki i spekulacje na temat możliwego następcy Szafranowicza. Najczęściej wymieniana jest kandydatura jego dawnego protektora Andrzeja Sośnierza. Sośnierz ma doświadczenie. Był kiedyś dyrektorem Śląskiej Kasy Chorych, potem prezesem. Nie ukrywa, że gotów byłby zrezygnować z pracy posła na rzecz stanowiska, na którym mógłby zarządzać, bo na tym zna się najlepiej.

Im później jednak Jerzy Szafranowicz złoży rezygnację, tym Andrzej Sośnierz będzie miał mniejsze szanse w ewentualnym konkursie na stanowisko dyrektora NFZ w Katowicach. Uaktywniają się bowiem coraz bardziej jego przeciwnicy, których w funduszu ma niemało.  Oni już starają się wpływać poprzez polityków PiS przeciw Sośnierzowi. Robią to z obawy przed utratą pracy i wpływów - twierdzi Gazeta Wyborcza.

Z drugiej strony, trwa też namawianie Szafranowicza do tego, by rezygnacji nie składał. Docenia go np. wpływowy w regionie prof. Marian Zembala, szef Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu.

Więcej: katowice.wyborcza.pl

Drodzy Użytkownicy!