Szczecin: komendant szpitala rezygnuje ze stanowiska Wszystkie argumenty za i przeciw rzucone zostały na szalę, łącznie z dymisją.

Z 109. Szpitala Wojskowego, w którym trwa spór o podwyżki płac, odchodzi komendant. Uważa, że po podwyżkach, szpital przetrwałby pół roku.

Jak informuje Gazeta Wyborcza, od 2009 r. w 109. Szpitalu Wojskowym w Szczecinie cztery związki (pielęgniarek, lekarzy, analityków medycznych i pracowników wojska) wspólnie walczą o podwyżki. Po zakończonych 15 marca fiaskiem mediacjach zdecydowali, że 31 marca przeprowadzą dwugodzinny strajk.

Komendant szpitala płk Dariusz Ksiądz rezygnuje ze stanowiska. Zaoferował w sumie 100 tys. zł na jednorazowy dodatek. Związkowcy chcą podwyżki wynagrodzeń o 600 zł. Komendant uważa, że gdyby zgodził się na te sumę oznaczałoby to o ok. 3,7 mln zł rocznie więcej na płace, co sprawiłoby, że szpital przetrwałby trzy, może sześć miesięcy.

Jak podkreśla w rozmowie z Gazetą, obecnie lecznica wydaje na wynagrodzenia ok. 60 proc. Na zarzut faworyzowania żołnierzy i pracowników kontraktowców odpowiada, że system wynagrodzeń na życzenie związkowców kontroluje obecnie Państwowa Inspekcja Pracy.