Stołeczny szpital na Szaserów bez kuchni

Wojskowy odpowiednik sanepidu zamknął kuchnię szpitala przy ul. Szaserów w Warszawie.

Kuchnia szpitala Wojewódzkiego Instytutu Medycznego w Warszawie przy ul. Szaserów została zamknięta w piątek (27 marca).

Jak poinformował  płk dr n. med. Grzegorz Kade, rzecznik szpitala, podczas rutynowej kontroli pracownicy Sekcji Higieny i Epidemiologii wykryli problem "mogący być potencjalnym źródłem zagrożenia epidemiologicznego".

O sprawie został zawiadomiony Wojskowy Ośrodek Medycyny Prewencyjnej, który podął decyzję, że do czasu usunięcia źródła zagrożenia, kuchnia ma być zamknięta.

Rzecznik nie sprecyzował na czym dokładnie polegały nieprawidłowości. Według nieoficjalnych informacji powodem był m.in. brak higieny w kuchni.

Rzecznik poinformował, że kuchnia była użytkowana przez zewnętrzną firmę zajmującą się przygotowaniem i dostarczaniem posiłków. Jak podkreślił,  zamknięcie kuchni ma charakter prewencyjny i "nie jest skutkiem np. zatrucia pokarmowego".

Jak przekazał rzecznik, warunki przetargu przewidywały taką sytuację. Firma cateringowa musi posiadać możliwość dostarczania posiłków przygotowywanych w innych miejscach.

Więcej: www.tvn24.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER DZIAŁU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH