Stanowisko KLRwP w sprawie umów w podstawowej opiece zdrowotnej na 2014 r.

"Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce popiera działania wszystkich organizacji lekarzy rodzinnych zmierzające do odrzucenia proponowanych zmian oraz popiera postulat niepodpisywania umów z NFZ na rok 2014. Deklaruje pomoc w celu wprowadzenia optymalnych rozwiązań dotyczących POZ" - czytamy w stanowisku KLRwP przesłanym do mediów.

Zarząd KLRwP przedstawił swoje stanowisko w związku z opublikowanymi projektami aktów prawnych dotyczących podstawowej opieki zdrowotnej (Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie świadczeń gwarantowanych w POZ i Zarządzenie Prezesa NFZ dotyczące realizacji umów w POZ).

Zarząd Główny KLRwP zwraca uwagę na najistotniejsze problemy.

Pierwszym z tych problemów jest ograniczenie finansowania w związku z zaprzestaniem uwzględniania pacjentów wykazanych przez system komputerowy eWUŚ jako nie objętych ubezpieczeniem.

Według KLRwP system eWUŚ zawiera zbyt dużo błędów, aby mógł być podstawą finansowania kapitacyjnego. Wykreślenie deklaracji pacjentów niepotwierdzonych w systemie zaburzy stabilność finansową POZ. Stawka kapitacyjna, którą otrzymuje podmiot leczniczy na pacjenta nie korzystającego w danej chwili z opieki jest przeznaczana na pokrycie kosztów innych pacjentów.

Drugim problemem, któremu KLRwP poświęca najwięcej miejsca w stanowisku jest - jak czytamy - angażowanie lekarzy w procedury administracyjne, związane z realizacją badania profilaktycznego oraz narzucanie terminów wykonywania niektórych badań kontrolnych w leczeniu cukrzycy i chorób układu krążenia.

KLRwP zwraca uwagę na wprowadzenie karty badania profilaktycznego, z trudem mieszczącej się na 3 stronach. Jak zauważają lekarze "wymaga ona między innymi wpisania szczegółowych danych dotyczących dalszych krewnych, a  swoją obszernością (ponad 100 informacji) oraz szczegółowością przekracza wszelki rozsądek. Nawet przy założeniu, że część danych będzie przepisana z istniejącej dokumentacji (np. rok urodzenia członków rodziny), jej wypełnienie zajmie lekarzowi ponad godzinę. Nie są znane żadne badania naukowe potwierdzające jakąkolwiek korzyść zdrowotną związaną z takim biurokratycznym działaniem".

"Zwracamy uwagę, że przedstawione przez Ministra Zdrowia i Prezesa NFZ rozwiązania nie zawierają żadnych zmian, które poprawiłyby dostępność, jakość i efektywność systemu ochrony zdrowia w Polsce. Nie zaproponowano rozszerzenia możliwości diagnostycznych i terapeutycznych w POZ" - pisze KLRwP.

W opinii KLRwP kwalifikacje i umiejętności lekarzy rodzinnych nadal nie będą wykorzystywane, a pacjenci w sytuacjach niewymagających porady specjalisty wąskiej dziedziny, będą kierowani do niewydolnej ambulatoryjnej opieki specjalistycznej.

KLRwP przekonuje, że "zaproponowane zmiany nie dają żadnej korzyści dla pacjenta, a lekarza zmuszają do większej biurokratycznej pracy, rozbudowanej sprawozdawczości oraz „pilnowania” terminów badań wymaganych przez NFZ, a nie uzasadnionych medyczną sytuacją pacjenta".