Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej pozytywnie opiniuje uznanie chirurgii ogólnej oraz kardiologii dziecięcej za dziedziny priorytetowe - czytamy w stanowisku podjętym 6 listopada. Prezydium NRL przyjęło tego dnia jeszcze trzy inne stanowiska.

W sprawie dziedzin priorytetowych Prezydium NRL podkreśliło, że liczba lekarzy specjalistów w chirurgii ogólnej oraz kardiologii dziecięcej, a także struktura demograficzna lekarzy specjalistów przemawiają za uznaniem tych dziedzin za priorytetowe.

Ponadto Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej podjęło trzy inne stanowiska:

- w sprawie projektu rozporządzenia ministra zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie wysokości zasadniczego wynagrodzenia miesięcznego lekarzy i lekarzy dentystów odbywających specjalizację w ramach rezydentury;
- w sprawie projektu zarządzenia prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów w rodzaju: podstawowa opieka zdrowotna;
- w sprawie projektu rozporządzenia ministra sprawiedliwości zmieniającego rozporządzenie w sprawie rodzajów i zakresu dokumentacji medycznej prowadzonej w podmiotach leczniczych dla osób pozbawionych wolności oraz sposobu jej przetwarzania.

Czytaj: www.nil.org.pl

PARTNER DZIAŁU