Sprawozdanie NFZ: w tych obszarach leczenia kolejki nie maleją W ubiegłym roku do endokrynologa pacjent czekał średnio 230 dni, a co czwarty - prawie rok. Do kardiologa czekał 115 dni. Fot. PTWP

Z opublikowanego niedawno sprawozdania z działalności NFZ za 2018 rok wynika, że niektóre kolejki są tak samo długie, jak rok wcześniej. Dotyczy to oczekiwania na wizytę u endokrynologa i kardiologa czy na zabiegi wykonywane na oddziałach urazowo-ortopedycznych.

Sprawozdanie z działalności NFZ za 2018 r..pdf

3,98 MB
typ pliku: Prezentacja PDF

W ubiegłym roku do endokrynologa pacjent czekał średnio 230 dni, a co czwarty - prawie rok. Do kardiologa czekał 115 dni; zdecydowanie szybciej było w przypadkach pilnych - wystarczyło 11 dni, aby dostać się na wizytę. Jednak tak samo długość kolejek wyglądała w 2017 roku.

Jeśli chodzi o leczenie w szpitalach, to ze sprawozdania NFZ za 2018 r. (w załączniku przy tekście - red.) wynika, że najdłużej czeka się na zabiegi wykonywane na oddziałach urazowo-ortopedycznych. Rok temu pacjent na zabieg endoprotezy stawu biodrowego czy artroskopii kolana czekał średnio 170 dni, a 25 proc. chorych dostało się na operację dopiero po roku.

Nawet dzieci na oddziałach otorynolaryngologicznych czekają do zabiegów średnio 144 dni - wynika ze sprawozdania. Tylko gdy były przypadkami pilnymi, dostawały się na operację po 9 dniach. W tych obszarach dokładnie tak samo sytuacja wyglądała rok temu.

Ze sprawozdania wynika też, że spada liczba świadczeń, jakie udzielają poradnie specjalistyczne. W 2018 r. personel medyczny wykonał 83,5 mln usług, a w 2017 r. było to 87,5 mln usług. Odziały szpitale wykonały zaś zarówno w 2017 r. jak i 2018 r. liczbę operacji i zabiegów na podobnym poziomie - po ok. 16 mln.

Drodzy Użytkownicy!