Sanepid: za dużo soli w szpitalnych posiłkach FOT. Archiwum RZ; zdjęcie ilustracyjne

Sanepid skontrolował pomorskie szpitale. Badał posiłki. W jadłospisach inspektorzy ujawnili liczne nieprawidłowości.

Kontrolerzy sanepidu badali posiłki w 11 szpitalach na Pomorzu . W 10 jadłospisach stwierdzono nieprawidłowości -  m.in.: małe urozmaicenie posiłków, zbyt mała ilość owoców i warzyw, brak w diecie mlecznych napojów fermentowanych, brak źródła pełnowartościowego białka w posiłkach, zbyt duży udział w diecie czerwonego mięsa i jego przetworów.

W posiłkach było też za dużo soli. Na obiad średnio przypadało 7,4 g soli. Tymczasem całodzienna zalecana przez WHO wartość to 5 g na osobę na dzień.

Więcej: www.trojmiasto.wyborcza.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH