Robert Kwiatkowski odwołany ze stanowiska prezesa zarządu PFRON Robert Kwiatkowski odwołany ze stanowiska prezesa zarządu PFRON. Fot. pfron.org.pl

"W związku z zakończeniem misji polegającej na reorganizacji Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, (...) Prezes Rady Ministrów Beata Szydło (...) odwołała Roberta Kwiatkowskiego ze stanowiska Prezesa Zarządu PFRON" - poinformował resort rodziny, pracy i polityki społecznej w komunikacie.

Jak dodano, do czasu powołania nowego prezesa obowiązki pełnić będzie zastępca prezesa Zarządu Dorota Habich.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami wybór kandydata na stanowisko prezesa zarządu PFRON nastąpi w drodze otwartego konkursu - przypomniało MRPiPS.

Kwiatkowski pełnił funkcję od kwietnia 2016 r.

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych jest funduszem celowym, którego środki przeznaczane są na rehabilitację zawodową i społeczną osób niepełnosprawnych oraz ich zatrudnianie. Środki PFRON przeznaczane są m.in. na dofinansowanie do wynagrodzeń osób niepełnosprawnych, refundację pracodawcom kosztów przystosowania, adaptacji i wyposażenia miejsc pracy osób niepełnosprawnych, dofinansowanie likwidacji barier architektonicznych w komunikowaniu się i technicznych, zakupu sprzętu rehabilitacyjnego, przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych oraz turnusów rehabilitacyjnych.

Część środków finansowych PFRON - wpierających przede wszystkim indywidualne osoby niepełnosprawne - dystrybuowana jest przez samorządy.

PARTNER DZIAŁU