Proszowice: będzie konkurs na stanowisko dyrektora szpitala

Po siedmiu latach zarządzania lecznicą dyrektor szpitala w Proszowicach (Małopolskie) będzie musiała przystąpić do konkursu i ubiegać się o utrzymanie funkcji. Władze powiatu ogłoszą wkrótce konkurs na stanowisko dyrektora szpitala.

Janina Dobaj została powołana na stanowisko dyrektora SPZOZ w 2005 r. przez ówczesny zarząd powiatu. Powodem jej szybkiej nominacji z pominięciem konkursu, była pogarszająca się sytuacja finansowa szpitala.

- Przepisy jasno wskazują, że kierujący szpitalem powinien być wyłoniony w drodze konkursu. Dlatego mamy obowiązek w końcu go przeprowadzić - wyjaśnia portalowi rynekzdrowia.pl Zbigniew Wójcik, starosta proszowicki.

Starosta przyznaje, że osobiście ceni obecną dyrektor i jest przekonany, że jeśli konkurs wygra, to jej pozycja na zajmowanym stanowisku tylko się umocni.

Zapowiedź konkursu niepokoi jednak pracowników szpitala. Załoga od kilku lat godzi się na zaciskanie pasa i brak podwyżek. Umowa zawarta z obecną dyrektor przewiduje, że gdy lecznica otrzyma zwrot kosztów włożonych w budowę bloku operacyjnego, płace pracowników poprawią się. Tymczasem zmiana na stanowisku dyrektora może te ustalenia przekreślić.

Samorząd przekonuje, że konkurs zostanie ogłoszony dopiero po ustaleniu podwyżek, a te będą wiążące dla przyszłego kierownictwa szpitala.