Prezes NRL pisze list otwarty ws. obniżenia pensji lekarzom z Chorzowa

W związku z pojawieniem się w mediach niepokojącej informacji dotyczącej planów obniżenia o 12 proc. płac lekarzy pracujących w Chorzowskim Centrum Pediatrii i Onkologii, Prezes NRL Maciej Hamankiewicz wystosował list otwarty do dyrektora placówki, w którym wyraża protest przeciwko takim działaniom.

"Traktowanie przez zarządzających podmiotami leczniczymi obniżki wynagrodzeń lekarzy jako podstawowego źródła oszczędności jest niewłaściwe i uderza w godne wykonywanie zawodu lekarza. Zwracam się z prośbą do Pana Dyrektora o wycofanie się z tej decyzji i poszukanie oszczędności w innych obszarach funkcjonowania szpitala” - czytamy w liście Macieja Hamankiewicza.

Prezes NRL zwraca uwagę na fakt, że ochrona zdrowia jest od dawna niedofinansowana, za co odpowiedzialność ponoszą rządzący. Konsekwencją  jest m. in. zadłużanie się szpitali. Nie jest ono winą lekarzy, a funkcjonowanie lecznic bez ich pracy nie jest możliwe. Możliwe jest natomiast rzetelne wyliczenie kosztów świadczeń, w tym kosztów osobowych i niepodpisywanie kontraktów z NFZ w różnych zakresach świadczeń poniżej kosztów własnych szpitala.

"Zdaję sobie sprawę z faktu, iż lekarze i lekarze dentyści mogą wykonywać zawód pracując na umowę o pracę lub zawierając umowę cywilnoprawną pomiędzy praktyką lekarską a szpitalem. Przed takim wyborem stanęło już parę lat temu wielu lekarzy" - podkreśla Hamankiwicz.

I dodaje, "że w momencie zmiany warunków na gorsze, nie powinna dziwić decyzja lekarzy, którzy zrezygnują z wykonywania pracy w danej jednostce i zdecydują się na poszukiwanie innego miejsca pracy.”

Więcej: www.nil.org.pl

CZYTAJ TAKŻE